Open View Consult | Examineren in de praktijk: Lab
21901
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21901,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
 

Examineren in de praktijk: Lab

 

De MBO opleidingen Laboratoriumtechniek willen de kwaliteit van hun examens verbeteren. De MBO Raad heeft gevraagd of ik dit proces wil begeleiden. Het resultaat van het project is een uitgangspuntennotitie waarin de scholen hebben vastgelegd op welke gemeenschappelijke manier ze hun examens willen vormgeven. Daarnaast hebben de scholen, na een zorgvuldig besluitvormingsproces, een keuze gemaakt voor één examenleverancier, die inmiddels op basis van de uitgangspunten nieuwe examens maakt. Binnenkort gaan alle laboratoriumscholen dit examen gebruiken. 

 

Momenteel begeleid ik de scholen in een vervolgtraject bij een onderzoek naar de haalbaarheid van een register voor examenlocaties en beoordelaars. De scholen willen met het register in kaart brengen wat precies mogelijk is op de verschillende examenlocaties en wat de examendeskundigheid van de beoordelaars is. Op die manier werken de scholen nog steviger aan de kwaliteit van het examineren in de beroepspraktijk. In het najaar van 2016 besluiten de scholen of ze dit register daadwerkelijk willen realiseren.

Bewijs

De manier waarop de laboratoriumscholen omgaan met examineren in de beroepspraktijk is een goed voorbeeld voor andere scholen. Dit blijkt onder andere uit het Themaonderzoek dat de de Onderwijsinspectie heeft laten uitvoeren. De brochure vindt u hier en het themaonderzoek vindt u hier.

Testimonial

"Muriel zet haar deskundigheid en ervaring op gebied van examinering zo in dat dit leidt tot scherpe analyses en weloverwogen en onderbouwde beslissingen. Muriel is authentiek en presenteert zichzelf en haar projecten op een eenduidige en duidelijke manier." Sabine Mul, beleidsadviseur Techniek en Gebouwde Omgeving (MBO Raad)